Fixie fietsen zijn de nieuwe rage!

Fixie fietsen, ook wel de ouderwetse doortrapper, worden steeds populairder. Deze fietsen zijn oersterk en kunnen heel wat kracht aan. Hoe werken ze precies? En waarom worden deze fietsen steeds populairder? Ik ben voor jullie op zoek gegaan naar antwoorden.

Wat zijn “fixie” fietsen?

Met “fixie” wordt bedoeld dat het achterste tandwiel vast zit aan de naaf, en dus niet vrijloopt als de trappers stilgehouden worden. Dit zorgt ervoor dat je allemaal leuke stunts kunt uithalen. Het doortrappen van deze pedalen heeft ook een nadeel, als je scheen tussen de straat en het pedaal komt kan je je enkels breken.

Sturmey Archer fixed achternaaf, hier verkrijgbaar

Wat dit type fietsen bijzonder maakt is dus de achternaaf, deze moet van voldoende kwaliteit zijn. Hier zijn een aantal merken in. De naven die wij kiezen voor onze wielen zijn van het merk Sturmey Archer. Een kwalteitsnaaf voor een relatief gezien lage prijs. (De link in afbeelding is niet gesponsord.) Hier kan je goed een enkel tandwiel opzetten met een lockring.

De fixie fiets heeft altijd wel een bepaald uiterlijk dat erbij hoort. Veel mensen gebruiken een oud frame en maken hiervan een doortrapper door er een ander wiel in te zetten. Zo ook Casper, één van onze moderators op het forum. Hij heeft zijn eigen singlespeed fixie gemaakt van een bestaand racefiets frame. Lees hier hoe hij dat deed.

Fixie bike
Fixie fiets gebouwd door Casper.

Waarom worden fixie’s populair?

De retro look is volgens de Google trends helemaal in. Dit past ook bij het beeld dat men heeft van een dergelijke singlespeed fiets. Zie de onderstaande video voor een impressie van de singlespeed fiets.

Trucjes trucjes en nog meer trucjes

Nog een reden waarom de fixie steeds populairder wordt is vanwege de trucjes die ermee gedaan kunnen worden. Er zijn verschillende kanalen waarbij er geleerd wordt hoe je achteruit kunt fietsen, Sliden met je achterband en nog veel meer. Hoe mooi is het als jij na een avondje stappen op je fiets stapt, en de anderen achteruit voorbij rijd? Dat is waarom het steeds populairder wordt onder jongeren.

Conclusie

Fixies zijn goedkope, leuke en hippe stadsfietsen. Het is een leuke party trick en je kan er heel veel leuke trucjes op leren. Ik raad overigens wel aan om er wel remmen op te zetten, om zo de veiligheid te waarborgen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het op social media! Ik hoor graag van jullie feedback in de reacties van dit blog.